Newsletter

Kamate iznad pet posto, svejedno se uštedi 15-ak tisuća eura

Pad kreditiranja i sve manje kreditno sposobnih klijenata ne ostavljaju bankama previše prostora za okretanje novca pa im je program poticanja kupnje neprodanih stanova POS+, u kojem su im partneri Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama i Ministarstvo graditeljstva, dobra prilika.

Neke od banaka i stambenih štedionica već su definirale uvjete kreditiranja. Nijedna dosad nije ponudila kamatu nižu od pet posto.

Najnižu kamatu od 5,15 posto (EKS 5,27 posto) za sad ima OTP banka koja, kao i RBA, još čeka službeno potpisivanje ugovora s APNom, a jednaku kamatu u aktualnim uvjetima za prethodni program POS ima i Splitska banka čiji uvjeti za POS+ još nisu konačni.

Dok bi za redovni kredit u Erste banci dužnik u 20 godina platio nešto više od 88.500 eura, u POS+ modelu ukupni su troškovi oko 73 tisuće eura. Razlika je veća od 15 tisuća eura (117 tisuća kuna); tolika je ukupna ušteda na kreditu, zajedno sa zajmom APN-a, Banke su spremne kreditirati i učešće od 15 posto, ne raspolaže li klijent nikakvom štednjom.

Ovih će dana, najavile su, s uvjetima izaći i Zaba, PBZ i HPB, a uskoro i druge banke i stambene štedionice. Budući dužnici nadaju se ugodnim iznenađenjima, no mala je šansa za veće razlike u kamati.

 

Autor/Izvor: limun.hr 

[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Svijet nekretnina Pula, Istra koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.