Newsletter

Iskoristite mogućnost kupnje stana uz subvenciju države

Iskoristite mogućnost kupnje stana uz subvenciju države

16.03.2012. - Iskoristite mogućnost kupnje stana uz subvenciju države!

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je sukladno odredbama Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita Oglas o početku subvencioniranja kredita što znači da građani od danas mogu iskoristiti jedinstvenu priliku za nepovratnu subvenciju polovice mjesečnih obroka u prve 4 godine otplate stambenog kredita uz mogućnost uštede do 14.000 €.

Podsjetimo, Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita stupio je na snagu 24. ožujka 2011. godine i njime se omogućava subvencioniranje kredita koji građanin uzima od poslovne banke za kupnju stana radi rješavanja svojeg stambenog pitanja sa prebivalištem na području Republike Hrvatske, a koji pritom ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje poslovna banka. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) sklopila je u ime Republike Hrvatske ugovore s 11 banaka koje se obvezuju davati subvencionirane kredite.

Zakonom se propisuje da kupac stana ne smije biti stariji od 45 godina te da on ili njegov bračni drug nema u vlasništvu stan, odnosno kuću za potrebe vlastitog stanovanja. Kupac može u vlasništvu posjedovati samo jedan stan ili kuću koji prodaje radi kupnje većeg stana zbog potreba vlastitog stanovanja. Subvencija se odnosi na nove, izgrađene stanove koji imaju akt o građenju i ishođenu uporabnu dozvolu. Prodavatelj stana može biti investitor ili izvođač.

Subvencioniranje kredita se odobrava za kredit čiji iznos ne prelazi 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita, te čiji rok otplate nije kraći od 20 godina. Iznos kredita može biti i veći, ali se u tom slučaju njegova razlika ne subvencionira.

Zahtjev za subvencioniranje kredita zajedno s zahtjevom za stambeni kredit podnosi se odabranoj poslovnoj banci, koja je dužna odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita u roku od osam dana od dana uredno podnesenog zahtjeva. Ukoliko je odluka potvrdna, banka je bez odlaganja dostavlja APN-u, koji donosi odluku o odobravanju subvencioniranog kredita i dostavlja je odabranoj poslovnoj banci elektroničkim putem u roku od tri dana od njezina donošenja.

Korisniku kredita kojemu je odobreno subvencioniranje kredita, APN izdaje Izjavu o jamstvu za otplatu kamata koja sadrži opseg jamstva za otplatu kamata. Nacrt ugovora o subvencioniranom kreditu izrađuje poslovna banka u roku od osam dana od dana primitka odluke o odobravanju subvencioniranja kredita, te poziva korisnika kredita i APN radi sklapanja ugovora.

Zakon predviđa i davanje državnih jamstava na stambeni kredit koji kupac uzme u poslovnoj banci, čime se RH obvezuje umjesto korisnika kredita koji uslijed ostanka bez posla, nije u mogućnosti otplaćivati kredit, banci plaćati kamatu za dospjele obroke kredita, ali ne duže od godinu dana od dana nemogućnosti otplate kredita. Ukupni iznos kredita, odnosno dijela kredita za čiju otplatu jamči RH ne može biti veći od 100.000 eura s time što iznos kamate do kojega se daje jamstvo ne može biti veći od 4,95% od ukupnog iznosa kredita, odnosno dijela kredita. Potrebno je naglasiti da sredstva za plaćanje kamata korisnik nije dužan vratiti osim ako se ne dokaže da nemogućnost vraćanja kredita nije bila istinita.

[X] Zatvori
Slažem se RE/MAX Svijet nekretnina Pula, Istra koristi kolačiće (cookies) kako bi personalizirali sadržaj, omogućili funkcije društvenih mreža i oglašavanje te analizirali promet na stranici. Podatke o korištenju naše stranice dijelimo s društvenim mrežama, oglašivačima i analitičkim partnerima. Ovdje saznajte više o kolačićima. Klikom na “Slažem se” pristajete na upotrebu kolačića.